Recenzije

Titanik novog doba

Recenzija filma „A star is born – film koji je pomeo blagajne kina diljem svijeta

Godine 1937. prvi je put prikazan film „A star is born“ ili prevedeno „Zvijezda je rođena“. Novije verzije snimljene su 1954., 1976. i 2013. godine. Najnovija je ona iz 2018. s Bradleyjem Cooperom i Lady Gagom. Osim što glumi, Cooper je (sa svojim timom) producent, jedan od scenarista i režiser. Film je premijerno prikazan na 75. venecijanskom film festivalu. Nominiran je za nekoliko Oscara, a glazba iz filma postala je pravi hit. Film je mjuzikl i romantična drama. Glavne likove glume Bradley Cooper i Lady Gaga. U filmu također glume Andrew Dice Clay, Dave Chappelle i Sam Elliott.
Jackson Maine (Bradley Cooper) glavni je lik, popularni glazbenik koji se bori s ovisnostima. Nakon jednog od svojih koncerata odlazi u bar gdje susreće nju – Ally (Lady Gaga). Ona ga oduševljava izvedbom francuske pjesme „La vie en rose“. Ally je djevojka predivnog glasa koja se pokušava probiti u glazbenom svijetu, ali nikako ne uspijeva. Između njih se rađa ljubav, a počinju i zajedno nastupati. Teško je ne osjetiti magično vezu između dvoje likova. U trenutku kada se Ally pruža prilika da stvori samostalnu karijeru, počinje njihov pad. Hoće li se ljubav biti jača, saznajte sami. I pripremite papirnate maramice.

Remek djelo 2018. donosi neki novi duh filma. Snimljen je prirodno, poput dokumentarca. Česti su krupni i intimni planovi kako bi se prikazale emocije kojih u filmu ne manjka.

Također, nosi snažnu poruku. Glazbena industrija je jako iskomercijalizirana. Nije dovoljno imati samo dobar glas, nego i cijeli paket. Promjena boje kose, blještavilo, oskudna odjeća i dr. promjene su koje je napravila Ally na nagovor menadžera. Ono prirodno, jednostavno i samo po sebi dobro izgubilo se. Tužno je poslije takvog filma i poruke opet na dodjeli nagrada vidjeti „izblajhanu“ glumicu s tonom šminke u odjeći koja ne može proći nezapaženo.
Lady Gaga svijetu je pokazala da je odlična glumica, a Bardley Cooper da je izvrstan pjevač i producent. Dva su to iznenađenja i dodatan plus uspjehu filma. Dobra i iskrena emocija i kemija između glumaca segmenti su koji čine film izvrsnim. Nešto staro na novi način, drugačije, i napokon – prirodno su stvari koje publika želi vidjeti. U filmu Jack kaže Ally: „Ako postoji jedan razlog zašto trebamo biti tu, to je da kažemo nešto što ljudi žele čuti.“ Vama toplo preporučujem da čujete i pogledate izvrsnu izvedbu.

Barbara Kauzlarić

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code