Govor mržnje Tema broja

Žestoke reakcije

Osvrt na prošlogodišnji tekst Promijenimo stav

„Budimo generacija koja će potaknuti promjenu i promijeniti stav o generalizaciji smjerova jer u konačnici, svi smo različite osobe, ali zaslužujemo jednak „startni položaj“.“ Prva rečenica ovog teksta posljednja je onog prošlogodišnjeg u kojem sam najobjektivnije što sam mogla pokušala ukazati na nezavidan položaj učenika Jezične gimnazije. Ispostavilo se da smo generacija koja će žestoko reagirati.

Meni kao autorici članka uvijek je drago kada se priča o mome djelu. Bilo to pohvale ili kritike. Iskreno zahvaljujem na lijepim riječima podrške, ali i onim ružnim jer bez njih ne bi bilo ovog teksta. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.

Cilj je bio istaknuti nedostatke programa jezičara, ali i etiketiranje u školi. Tema broja nam je bila upravo različitost. Priznajem, kao novinarka časopisa koji se zove Otrovno pero, nisam propustila spomenuti opću i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. No, ovim putem još jednom naglašavam učenicima objaju smjerova kako tekst nije bio o njima.  Maturantica sam i žao mi je što nisam imala priliku pisati i o drugim smjerovima. Možda bi tada nekima srce bilo na mjestu. Ovaj članak ujedno je i poziv svima kritičkog uma i oštrog pera da se priključe redakciji. Nije li veći „gušt“ javno reći svoje mišljenje nego mrmljati si ga u bradu? Ono ne može biti pogrešno, ali na kritike uvijek budite spremni. Vaše mišljenje govori o vama kao osobama. Nove novinarske nade čekamo, a ove na izlazu još se imaju priliku priključiti, kako je Otrovno pero online.

Što sam shvatila nakon svega? Novinarski posao kruh je sa sedam kora. Pisanje je užitak, a kada proizvod od slova, točki i zareza još izazove reakcije, sreći nema kraja. Promijeniti nešto jednim člankom? Možda nemoguće, ali „slovom pokazati na nepravdu“ smatram moralnom obavezom novinara.

Barbara Kauzlarić

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code