Škola pod povećalom

Pišite jedan

Učenici bi trebali biti svjesni škole koju upisuju i, ukoliko nisu spremni učiti i truditi se, pogriješili su školu. Gimnazijski program je zahtjevan, uvijek je bio i to učenici znaju.

 

„Profesore, dajte nam pitanja za dva!“, postalo je uobičajeno pitanje među pojedinim učenicima, pogotovo onima kojima se baš i ne da učiti redovito. Kod nekih je  profesora to uobičajeno, ali kod nekih pak i ne. Jesu li pitanja za dva dobra ili loša praksa? Pomažu li učenicima onoliko koliko mi mislimo ili im odmažu?

Treba li učiti sve

Naravno, u svemu dobrom ima nešto loše. Učenicima to dobro dođe u nekim situacijama, ali neki profesori se protive takvoj ideji jer žele da učenici ne uče za dva već za veću ocjenu, da pokušaju više i daju svoj maksimum. Na taj način motiviraju učenike jer onda znaju da nema pitanja za dva i uče sve što trebaju. Jasno je da niti jedan učenik ne želi dobiti jedan i poslije to ispravljati. Zato su tu profesori koji im ponude pitanja za dva kako bi učenicima bilo lakše dobiti pozitivnu ocjenu. Što to učenicima omogućuje? Omogućuje im osjećaj smirenosti jer znaju točno što trebaju učiti i usmjere se na to te ne gube vrijeme na gradivo koje možda i nije najvažnije.

Trebaju bit svjestan škole koju upisuju

Zašto se uopće javlja ovakva potreba? Je li gimnazijski program pretežak nekim učenicima? Na to pitanje većina nam je profesora rekla da bi učenici trebali biti svjesni škole koju upisuju i, ukoliko nisu spremni učiti i truditi se, pogriješili su školu. Gimnazijski program je zahtjevan, uvijek je bio i to učenici znaju. Možda je nekada problem i u profesorima, ali unatoč svemu, učenici ne mogu očekivati previše ako ne ulažu ništa. Neke stvari ne dolaze tako lako. Sve je stvar ponavljanja. „Repetitio est mater studiorum.“ – Ponavljanje je majka učenja.

A što s maturom?

Nerijetko čujemo u našim učionicama: „Nisam učio! Pišite jedan!“ Što takav učenik uopće radi u gimnaziji i tko u toj situaciji pobjeđuje? Čini se – nitko. No, je li dobro iz glavnih predmeta imati pitanja za dva kao što su Matematika, Hrvatski i Engleski? To su predmeti koji su obvezni na državnoj maturi i bez kojih nema upisa na fakultet. Dakle, procijenite sami pomaže li vam ili odmaže ovakva praksa.

 

Rea Stojanović

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code