Kultura

Aktivno razgovaraj – aktivno uči

Svoje su uspomene i sjećanja iz Drugog svjetskog rata pretočene u pregršt priča našim učenicima predstavile žive knjige, Branka, Božo i Ivo, koji su ih dočekali u prostorijama Gradske knjižnice.

Hodaš Širokom, sanjariš o nekakvim budućim vremenima, ne razmišljajući o tome kako bi se sve ono što sada gledaš u sljedećih nekoliko sati, dana ili mjeseci moglo pretvoriti u ostatke nekad predivne brodske ulice. Prilično nezamislivo, zar ne? Da, upravo je u takvu stanju, u ruševinama, bio cijeli naš grad. Slavonski Brod središte je vojne industrije i točka za izvlačenje vojnih snaga tijekom Drugog svjetskog rata.

Živa sjećanja

Učenici su pozorno slušali zanimljive priče

Svoje su uspomene i sjećanja pretočene u pregršt priča našim učenicima predstavile žive knjige, Branka, Božo i Ivo, koji su ih 20. rujna dočekali u prostorijama Gradske knjižnice. Naime, oni su svjedoci rata sila osovina i sila saveznika te sudjelujući u projektu Ljudska knjižnica htjeli su generacijama mira približiti istinu koju je ponekad potrebno sagledati iz više perspektiva. Osim razgovora sa živim knjigama, gimnazijalci su pogledali i videozapise napravljene u svrhu širenja mirovnih poruka.

Proživljeni strah

Profesorica Marina Cvijić povela je učenike u knjižnicu

„Mladi danas nemaju vremena slušati i zauzeti su vlastitim obavezama, no vjerujem da ih je ovo predavanje potaknulo na razmišljanje te da će sada odvojiti malo vremena i sjesti sa svojim roditeljima ili djedom i bakom te s njima porazgovarati o ovoj, ali i brojnim drugim temama.“, rekla nam je Dunja Vanić, novinarka županijskog tjednika Posavska Hrvatska. „Dojmio me se način na koji su nam pričali svoje priče. Mogli smo osjetiti kako su u svakoj izgovorenoj riječi ponovno proživljavali taj strah koji sa sobom nose ratna vremena. Ipak mi se od svega najviše svidio njihov način razmišljanja, sreća u malim stvarima te nada koju su tada imali zbog koje, vjerujem, ne bi bili tu gdje su danas.“, riječi su naše maturantice Nine Milberg koja je s ostalim učenicima nakon ovog aktivnog oblika učenja odlučila da se u budućnosti neće oslanjati samo na činjenice zapisane u knjigama ili školskim udžbenicima, već će saslušati i drugu stranu priče, stranu osobe koja ju je proživjela.

Europa za građane

Događaj „Ljudska knjižnica – aktivno razgovaraj, aktivno uči“ organizirao je Europski dom Slavonski Brod, a u sklopu projekta Active Telling, Active Learning (Europa za građane) u kojem sudjeluje pet europskih zemalja. Profesorica Marina Cvijić povela je maturante četvrtih B, D i H razreda, a svoje će dojmove i spoznaje s ovoga susreta upotpuniti na satu Povijesti.

Paulina Mirković

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code