Kultura

Knjige u ruke

Ljetni su se praznici ostali za nama kao lijepo i nostalgično sjećanje. Članovi čitateljskog kluba “Kosjenka & Domaći”  jedva su dočekali nove literarne izazove, a do tada vam toplo preporučuju knjige koje su ih najviše oduševile prošle godine. Ukoliko još niste, slobodno se pridružite Domaćima i uživajte u čitanju, razgovorima i druženju.

Julijana Adamović, Divlje guske

Što papirnata guska radi u zaključanoj sobi, zašto volimo i mrzimo Babu u isto vrijeme, zašto smo mi, a ne ja i mnoga druga pitanja zavrtjet će vam se pred očima kada uronite u prekrasan svijet naše sve hvaljenije književnice Julijane Adamović. Neki od nas i družili su se s njom, dobili odgovore iz prve ruke, a vama iskreno preporučujemo da ih otkrijete sami.

Harper Lee, Ubiti pticu rugalicu

Kada djelo pripada književnim klasicima i osvoji Pulitzerovu nagradu, treba mu vjerovati. Odrastati na američkom Jugu tridesetih godina i biti nekonvencionalan, prkositi društvenoj normi u ime čovjekoljublja i istine, nije lako. Priča je to o odrastanju, puna emocija i topline. Jednako smo zavoljeli genijalnu djevojčicu Scout, ali i njezina oca Atticusa Fincha. Preporučujemo i film s nenadmašnim Gregoryjem Peckom!

“Pucaj u šojke koliko god hoćeš ako ih uspiješ pogoditi, ali upamti, sramota je ubiti pticu rugalicu… one ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu.”

Kristian Novak, Ciganin, ali najljepši

O ovom su romanu (pa i o predstavi) napisani bezbrojni tekstovi, stoga se nećemo ponavljati. Priznajemo, poveli smo se za trendom i – oduševili se. Jezično i stilski brilijantno, a i priča će vas prikovati uz knjigu. Recept je odličan: nekonvencionalna i okolini nepoželjna ljubav, neobični zločini, mračne tajne…

Damir Karakaš, Sjećanje šume

Nismo se složili oko kraja, što predstavlja i znači, no složili smo se da je djelo odlično i svakako vrijedno čitateljske pozornosti. Nije li upravo to najbolja preporuka: doživjet ćete ga na svoj način! Lička idila pomiješana s teškim i ponekad surovim odrastanjem, dječjom bolesti i zgodama koje nisu tako davne, no iz današnje perspektive izgledaju kao da su iz nekog drugog vremena.

 

Leïla Slimani, Uspavanka

Ukoliko još uvijek niste počeli čitati suvremenu francusku prozu, krajnji je čas. Ovaj napeti triler postavit će stvari na potpuno drugačiji način. Izazvat će emocije, naljutiti vas, uznemiriti, no vrijedi se upustiti.

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code