Škola pod povećalom

Pričaj sa mnom

Projekt je bio vrlo zanimljiv jer je bio drugačiji od uobičajenih projekata, a učenici su koristili strane jezike koje dotad nikad nisu čuli.

Proslavu Europskog dana jezika naša je škola odlučila obilježiti na nešto kreativniji način. Učenici su dobili potpunu slobodu da svoje ideje pretvore u djela. Tako smo mogli vidjeti raznovrsne plakate na temu europskih, pa i svjetskih jezika. U ovom su projektu sudjelovali učenici svih uzrasta gimnazije, no najkreativnija djela su bila ona iz četvrtih razreda. „Projekt je bio vrlo zanimljiv jer je bio drugačiji od uobičajenih projekata. Bili su različiti izazovi povezani sa stranim jezicima. Odlično je osmišljeno jer su učenici koristili strane jezike koje dotad nikad nisu čuli“, rekla nam je jedna od sudionica projekta.

Prelistali smo knjižice na raznim jezicima

Jezični izazov
Profesorica Andrea Sertić, njezin razred i učenici koji pohađaju izbornu nastavu, izradili su knjižice na temu različitih jezičnih izazova – od gledanja stranog filma bez prijevoda (pri tome se nisu ubrajali njemački i engleski jezik koje učenici uče u školi), do pisanja vlastite pjesme na jednom od tih stranih jezika. Cijeli je projekt bio izrazito zanimljiv i nimalo lagan. Razred profesorice Biljane Mikić kreativnu je slobodu doživio na potpuno drugačiji način te su odlučili odstupiti od norme plakata i referata.

Kolo sreće
Izradili su kolo sreće s raznim pitanjima povezanim s europskim jezicima. Tako su učenici, koji su točno odgovorili, dobili čokoladicu za svoje znanje. Ostali, koji nisu znali odgovor, dobili su za nagradu naljepnicu na kojoj je pisalo “Pričaj sa mnom!” na raznim jezicima. Ema Vlainić, učenica 4. G razreda, zadovoljna je jer smatra da su svi uložili puno truda I vremena, no zato je svatko čuo za njihov projekt: “Mislim da se svima svidjelo, jer je na svakom odmoru bilo puno ljudi i čak su nas neki iznenadili svojim znanjem ili neznanjem.”

Svi su željeli iskušati sreću.

Pripadnost Europi
Ostali razredi su prihvatili malo tradicionalniji način odrađivanja projekta pa su izradili raznovrsne plakate na kojima smo mogli vidjeti palindrome, jezične izazove i druge zanimljive teme. Inače, inicijativu za provođenje ovogodišnjega Europskoga dana jezika pokrenula je profesorica Lidija Čorni, a sudjelovale su i profesorice Sanja Babić, Tatjana Gajger, Kornelija Šebalj i Verica Milinović sa svojim učenicima. Sve u svemu, Europski dan jezika bio je zanimljiv način da učenici pokažu svoju kreativnost dok istovremeno podižu svijest o pripadnosti Hrvatske Europskoj uniji.

Jasmin Derviš Šaldić

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code