Iz drugog kuta

Nekada gimnazijalka – danas uspješna novinarka

 

Među prvima je intervjuirala Željka Mavrovića, nekada legendarnog hrvatskog boksača, a njezino prvo javljanje bilo ono s Maksimira uoči povratka Arijana Ademija nakon njegove suspenzije. Uvijek pozitivna i nasmijana nastoji izbjeći sve što ima negativnu energiju.

 

Ivona Hemen ime je s kojim se većina nas često susreće na malim ekranima. Riječ je o mladoj RTL-ovoj reporterki i voditeljici sportskih vijesti, no jeste li znali da je ona bivša učenica naše Gimnazije? Ivona, inače iz Oriovca, malog mjesta pokraj Slavonskog Broda, pohađala je jezičnu gimnaziju, a po njezinu je završetku obrazovanje odlučila nastaviti u najvećem hrvatskom sveučilišnom gradu – Zagrebu i to upravo na Fakultetu političkih znanosti. Kako se razvijala njezina ljubav prema pisanju i koji je „recept“ za uspješnu novinarsku karijeru, pročitajte u nastavku.

 

Srednjoškolske uspomene

Kako nam je i sama rekla, sjećanje na gimnazijske dane u njoj budi samo lijepa sjećanja, a ono naučeno pomoglo joj je u daljnjem ostvarivanju snova. Vrijeme koje bi se pronašlo između brojnih školskih obveza, upotpunjavala je razvijajući svoju umjetničku stranu. Naime, Ivona je pisala poeziju koju je kao dio novinarskog tima objavljivala u Otrovnom peru te ju na taj način predstavljala gimnazijskoj publici. Pri odabiru se fakulteta, osim novinarstva, pojavilo još nekoliko opcija, primjerice hrvatski jezik i engleski jezik, no ljubav prema pisanju u njezinu je slučaju ipak prevagnula.

Ponosna na intervju s boksačkom legendom

Koje su Vam najdraže uspomene iz gimnazijskih dana?

Nekako su mi najslađi bili veliki odmori kad bi se u holu puštala glazba pa smo svim silama pokušavali do DJ-a kako bi nam pustio omiljenu pjesmu.

Koji su Vam bili najdraži predmeti i profesori u srednjoj školi?

Najdraži su mi bili hrvatski i engleski jezik jer volim jezike. S profesoricom Vesnom Nosić sam se nekako našla jer me često poticala da pišem pjesme i radim na svojoj umjetničkoj noti. I naravno, uvijek draga, moja razrednica Danijela Zekušić. Iako je mrzila kad bismo nespremni došli na sat povijesti samo kako bismo se riješili usmenog, ona bi nam lekcije prenijela na zanimljiv i simpatičan način. Uvijek vesela, susretljiva i zanimljiva.

Gimnazija ili fakultet?

Mislim da ne egzistiraju jedno bez drugoga. Samo s gimnazijom ne možete proći jer zahtijeva daljnje obrazovanje, a fakultet je nadogradnja, odnosno usmjeravanja na ono što želite postati.

Da niste novinarka, bili biste?

Vjerojatno profesorica hrvatskog ili engleskog ili pak lektorica! Često me na poslu zafrkavaju da sam grammar nazi jer jako sam osjetljiva na pravopis i gramatiku.

Dobar profesionalac dobar je novinar. Profesionalnost čini dobro poznavanje metoda i tehnika novinarstva i principa novinarske etike. Ta se dva uvjeta za dobrog novinara teško razdvajaju.

Život jedne novinarke

Dobra priprema osnova je dobroga priloga.

Inspirirana svim novinarima koji svojim radom ukazuju na nepravdu i ispravljaju je i naravno, onima koji uživaju u svome poslu, Ivona se u novinarstvu bez ikakvih problema vrlo brzo snašla. Po prirodi je komunikativna i radoznala, a i nije tremaroš zbog čega intervjui teku opušteno. U razgovoru se prisjetila svojih početaka. Kao digitalna novinarka, na portalu rtl.hr, najviše je bila orijentirana na sport, a nedugo zatim, potpuno neočekivano, slijedio je poziv u sportsku redakciju RTL-a Danas što je bilo ostvarenje njezine velike želje. Među prvima je intervjuirala Željka Mavrovića, nekada legendarnog hrvatskog boksača, a danas stručnog sukomentatora na RTL-u, dok je njezino prvo javljanje bilo ono s Maksimira uoči povratka Arijana Ademija nakon njegove suspenzije. Uvijek pozitivna i nasmijana nastoji izbjeći sve što ima negativnu energiju, a najviše ju razvesele priče s pozitivnim završetkom kao i pozitivne reakcije na njezine priče o marginaliziranim sportašima i manjim sportovima kojima nedostaje medijskog prostora. U jednom novinarskom danu, prepunom preokreta, prosječno se deset sati dnevno provede na radnom mjestu, iako radno vrijeme zapravo ne postoji te kako njihov urednik ističe: „Organizacija je pola posla.“ Priprema je glavni pokretač koji će u konačnici omogućiti nastanak dobrog priloga. Također, kao prednost sportskog novinarstva, ističe upoznavanje sportaša kojima se nekada divila samo na televiziji i putovanja diljem svijeta. Primjerice, prošle je godine pratila nogometnu reprezentaciju u Portugalu i Španjolskoj unutar tjedan dana, a nedavno je u pet dana posjetila Slovačku i Azerbajdžan. Otkrila nam je još nekoliko novinarskih tajni, ali i dala savjete budućim novinarima.

Koje su, prema Vašem mišljenju, glavne karakteristike dobrog novinara?

Ivona u razgovoru s nogometnom legendom Dejanom Lovrenom.

Dobar profesionalac dobar je novinar. Profesionalnost čini dobro poznavanje metoda i tehnika novinarstva i principa novinarske etike. Ta se dva uvjeta za dobrog novinara teško razdvajaju. Novinarstvo se ne uči u školi, već tijekom cijele karijere. Ono je puno izazova i rizika. Novinar je tu kreativna i misaona ličnost koja gleda, zapaža i potom „slika“ ono što vidi. Prosuđuje i daje formu onome što je vidio te pri tome biva objektivan i nepristran, ali i unaprjeđuje vlastitu medijsku pismenost. Osim toga, snalaženje u iznenadnim situacijama jako je bitno.

Koje su pozitivne, a koje negativne strane novinarstva?

Pozitivne su strane svakako jačanje kulture javnog dijaloga i ukazivanje na nepravdu te nastojanje za ispravljanje iste. Otvaraju se često zabranjivane teme, raskrinkavaju afere, a mediji pri tome djeluju kao „psi čuvari“ demokracije. Novinari imaju tendenciju nešto otkriti i priopćiti, a javnosti žele reći nešto što je točno i istinito, što se pojedincu ili nekoj interesnoj grupi ne mora sviđati. Hrvatski se mediji danas uspješno prilagođavaju negativnim trendovima izvještavanja – tzv. infotainment je ušao na velika vrata zbog čega dolazi do estradizacije i senzacionalizma.

Uvijek pozitivna i nasmijana nastoji izbjeći sve što ima negativnu energiju, a najviše ju razvesele priče s pozitivnim završetkom kao i pozitivne reakcije na njezine priče o marginaliziranim sportašima i manjim sportovima kojima nedostaje medijskog prostora.

Imate li nekakve savjete za buduće novinare?

Budite svoji, neovisni, objektivni i nepristrani, radite na sebi!

Sportska ljubav

Njezina se sportska ljubav počela razvijati još odmalena, a osim praćenja sporta, puno je o njemu naučila zahvaljujući bratu koji se još od djetinjstva njime bavi. Iako je neko vrijeme trenirala tenis, ističe kako su joj ipak boks i košarka najdraži sportovi, a najdraži sportaš svjetski poznati košarkaš Michael Jordan. Osim već spomenutog Željka Mavrovića, izdvojila je i vrlo zanimljive intervjue s kapetanom Lukom Modrićem, legendarnim talijanskim nogometašem Robertom Baggiom, potom skijašem Marcelom Hirscherom te borcem Alistairom Overeemom. Iskoristili smo trenutak pa smo otkrili njezino profesionalno mišljenje o nekim popularnim sportskim događajima.

Može Vaš kratki osvrt na finale prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva?

Bilo je to Svjetsko prvenstvo iz snova i neponovljivo finale za Hrvatsku. Upravo zato volim sport – jer je nepredvidiv i jer spaja ljude (sjetimo se samo pola milijuna ljudi na dočeku u Zagrebu).

Kakva su Vaša predviđanja za Dinamo u nastavku Lige prvaka?

Dinamo je odradio dva najteža gostovanja u grupi i nijednom se nije osramotio. Uzeli su četiri boda u prve tri utakmice, prekinuli niz od trinaest gostujućih poraza u Ligi prvaka i pokazali koliko daleko je dogurao projekt Nenada Bjelice. Mislim da Dinamo ove sezone može daleko dogurati zbog sjajne i kompaktne momčadi.

Životne želje i ciljevi

Za kraj smo ju odlučili pitati o njezinim životnim ciljevima, željama i najljepšim posjećenim mjestima, a evo što nam je odgovorila.

Postoji li neki cilj koji želite ostvariti u bližoj budućnosti?

Voljela bih imati svoju emisiju u koju bih dovodila ne samo poznate sportaše, već i one koji teže dolaze do medijskog prostora. Takve priče su mi najdraže.

Koje Vam se mjesto, koje ste do sad posjetili, najviše dojmilo?

Ivona u razgovoru s Robertom Prosinečkim.

Otok Rodos u Grčkoj. Prekrasan srednjovjekovni otok pun znamenitosti.

Slavonski Brod ili Zagreb?

Zagreb. Grad koji mi je pružio brojne mogućnosti, počevši od fakultetskog obrazovanja, pa sve do zaposlenja na RTL-u. Ali naravno da se uvijek vratim u svoj Oriovac i Slavonski Brod.

 

Nabrojite pet riječi kojima biste se opisali.

Pedantna, komunikativna, vesela, optimistična, pristojna.

Izuzetno smo ponosni na novinarsku karijeru naše Ivone koja je svojim radom potaknula ljude na praćenje i bavljenje sportom, ali je ujedno i uzor tek nadolazećim generacijama mladih novinara.

Paulina Mirković

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code