Škola pod povećalom

Plamen – simbol ljudskosti i jednakosti

U jednom dijelu filma govorimo o židovskim običajima i čudu svjetla koje vežemo uz židovske blagdane, a pred sam kraj, plamen simbolizira paljenje brodske sinagoge.

 

Film „Plamen“ rezultat je dugotrajnog truda učenika drugih i četvrtih razreda i njihovih mentorica, profesorica Danijele Zekušić, Andree Sertić i Andrijane Nemet-Kosijer, a premijerno je prikazan na državnom skupu  “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”. Nastao je u sklopu projekta „Plamen“ u kojem su učenici najprije obrađivali arhivsku građu u Institutu za povijest i Državnom arhivu u našem gradu istražujući život židovske zajednice u Slavonskom Brodu prije Drugog svjetskog rata.

Potaknuti na razmišljanje

Premijera filma na državnom skupu

U školi su organizirana i  dva predavanja, jedno o židovskim običajima koje je održao Lavoslav Špicer, predsjednik Židovske općine u Slavonskom Brodu, te o životu u izraelskom kibucu profesorice Anite Jergović. Učenici izborne nastave iz Engleskog jezika pripremili su izlaganja na temu židovskih običaja, a popratili su ga ilustracijama koje su, uz još mnoge ilustracije koje su izradili likovno nadareni učenici drugih i četvrtih razreda, bile vizualna podloga u filmu. Izrada filma dugo je trajala, a najveći je dio vremena bio posvećen uređivanju velike količine snimljenoga materijala. Snimatelji Silvije Damičević i Viktor Ivandić željeli su prikazati neke od ljepota našeg grada dok su istovremeno željeli potaknuti zamišljenost i razmišljanje.

Dva značenja

Svoj su doprinos filmu dali i učenici Karla Marinović i Mislav Ostović koji su posudili svoj glas čitajući tekst koji prati crteže i radnju filma. Na dan projekcije, mnogi su profesori došli pogledati film „Plamen“. Iako nije bio jedini film prikazan toga dana, dobio je najveće pohvale, ne samo od profesora naše gimnazije, već i od svih sudionika stručnog skupa. O samom naslovu, rekla nam je prof. A. Sertić, koja ga je i predložila: „Sam naziv ima dvojako značenje. U jednom dijelu filma govorimo o židovskim običajima, gdje objašnjavamo kako se čudo svjetla obilježava svakodnevnim paljenjem svijeća za vrijeme Hanuke. No, nažalost, pred sam kraj filma, plamen ima negativnu konotaciju jer simbolizira paljenje brodske sinagoge od strane nacista 1941. godine.“

Mislav je naslikao nekadašnju brodsku sinagogu

Prikazati ljudskost

Poruka je ovoga filma, ne samo upoznati gledatelja sa životom židovske zajednice, već i prikazati našu zajedničku ljudskost i toleranciju Bitno je da se filmom prikaže apsolutna jednakost među nama, ljudima, neovisno o vjeri, naciji ili bilo kojem drugom biološkom ili socijalnom kriteriju, jer se holokaust NIKADA se više NE SMIJE ponoviti.

 

Film možete pogledati na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=iDPmb5cscvI

Viktor Ivandić

Foto: Silvije Damičević

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code