Tema broja Transrodnost: pomaknimo granice

Neka budu djeca

Ustavi i zakoni svih modernih demokracija prilagođeni su modernom odnosu prema spolovima, prema njima su svi su jednaki i imaju jednak šanse za uspjeh, no Za kultura i društvo puno se sporije i teže mijenjaju.

 

Spol je jedna od osnovnih podjela među ljudima. U srednjem vijeku vladari i seljaci željeli su mušku djecu da naslijede zemlju, obrte ili krunu, dok je aristokracija bila sretnija s kćerima koje su mogli udavati radi poboljšanja vlastite pozicije u tadašnjem društvu. Danas, u modernim, razvijenim društvima, spol ne bi trebao određivati niti jednu sastavnicu života. Osobe trebaju biti određene svojim trudom, radom i sposobnošću, a ne fizičkim osobinama na koje sami nisu mogli utjecati. Zašto onda  dječacima na poklon dajemo plastični alat i kupujemo plavu odjeću, a djevojčicama poklanjamo lutke i oblačimo ih u ružičaste haljine?

Igračke potiču vještine

Lisa Dinella doktorica je psihologije s naglaskom na rodne studije. Ona ističe kako djeca sama od sebe nemaju urođen odnos prema bojama, niti jedno dijete ne rađa se s ljubavi prema plavoj, crvenoj ili bilo kojoj drugoj boji. Taj odnos prema predmetima i bojama uči ih okolina koja već od najranije dobi djeci nameće teret stereotipa. Konzervativnije obitelji čak aktivno zabranjuju djeci igru igračkama koje nisu primjerene za dječake, odnosno djevojčice. Doktorica Dinella nadalje ističe kako igračke potiču različite sposobnosti kod djece koje mogu odrediti njihov odnos prema sličnim temama u budućnosti. Dijete koje se cijelo djetinjstvo igralo u pješčaniku, razvilo je vještine i interese koje ga prate cijeli život, od upisa na studij, do posla koje bira kasnije. Kada rodno stereotipiziramo određene igračke kao igračke za dječake ili igračke za djevojčice, ograničavamo vještine koje razvijaju.

Biti pravo muško

Nažalost, još uvijek, čak i u modernom društvu, mušku djecu odgajaju da budu pravo muško, da ne pokazuju osjećaje, da budu nemjerljive hrabrosti i snage. Američko udruženje psihologa uvelo je pojam toksične muškosti koji predstavlja tradicionalnu ideologiju muškosti. Ponašanje u kojem muškarac skriva osjećaje, ponajviše suze i tugu, može dovesti do agresije, stresa, potrebe za kontrolom. Ljudi koji su odgojeni na taj način pokazali su i veću sklonost prema nasilju, klađenju i lošem odnosu prema partneru u vezi. Pripadnice ženskoga spola nailaze na slične poteškoće. Još uvijek je rijedak prizor vidjeti žene u vojsci ili strojarstvu, iako su se u oba polja pokazale jednako stručnima kao i muškarci. Dio djevojčica još se uvijek odgaja s ciljem da budu učiteljice, kuharice, medicinske sestre i druga srodna ženska zanimanja.

Borite se za jednakost

Ustavi i zakoni svih modernih demokracija prilagođeni su modernom odnosu prema spolovima, prema njima svi su jednaki i imaju jednak šanse za uspjeh u svim poljima interesa. Za razliku od njih, kultura i društvo puno se sporije i teže mijenjaju. Mlade generacije moraju se boriti za jednakost, ne samo u pravima, već i u odgoju i ponašanju prema djeci. Najvažnije je pustiti djecu da budu djeca i da sami biraju svoj put kroz beskrajna raskršća života, ali ako ikada stanu, tamo da ih gurnete naprijed, gdje god to bilo.

Viktor Ivandić

 

 

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code