Tema broja Transrodnost: pomaknimo granice

Sport – jednakost za sve

Međunarodni olimpijski odbor morao je reagirati na pretjeranu samovolju natjecatelja pa je donio odluku po kojoj svi natjecatelji moraju proći mjerenje količine testosterona po kojoj će biti klasificirani.

Transrodne osobe u sportu nisu nikakva novost. U prošlosti nam nije poznato jesu li se takve osobe natjecale u sportskim događajima, ali danas, u modernom, slobodnom svijetu, svatko ima pravo pokazati svoje sposobnosti i natjecati se u sportu koji odabere. Nažalost, postoje i ljudi koji će iskoristiti rad, trud i borbu trans osoba za postizanje svojih osobnih ciljeva. Također, moramo postaviti pitanje pravednosti prema ostalim natjecateljima.

Potrebno regulirati

Rachel McKinnon

Najraniji problem s transrodnim osobama u modernom sportu razvio se oko Rachel McKinnon. Rachel je rođena kao muškarac i živjela je tako do dvadeset i devete godine. Kasnije, kao žena, pobijedila je na svjetskom prvenstvu u bicikliranju natječući se u ženskoj kategoriji. Mnoge natjecateljice, koje su se utrkivale protiv Rachel, pobunile su se tražeći da se zakonski regulira natjecanje transrodnih osoba.

Pritisak medija

No, nije to usamljeni slučaj. Brazilski odbojkaš, potencijalni član brazilske olimpijske odbojkaške reprezentacije, javno je proglasio promjenu svoga spola te je zatražio da se natječe za žensku reprezentaciju. Njegov je zahtjev Brazilski olimpijski odbor nevoljko ispunio pod pritiskom medija zbog transfobije. Njegovo je ponašanje u svjetskim medijima javno osudila sunarodnjakinja i sunatjecateljica Ana Paula Henkel.

Tiffany Abreu

Mjerenje testosterona

Dva trkača, Terry Miller i Andraya Yearwood, 2019. godine postigla su tri rekorda u američkoj saveznoj državi Connecticut. Obojica su biološki muškarci, ali proglasili su se ženama pa se po zakonu savezne države mogu i natjecati kao iste. Rekorde su postigli u ženskoj kategoriji. Međunarodni olimpijski odbor morao je reagirati na pretjeranu samovolju natjecatelja pa je 2000. godine donio odluku po kojoj svi natjecatelji moraju proći mjerenje količine testosterona po kojoj će biti klasificirani.

Oduzete nagrade

Caster Semeneya

Caster Semenya najkontroverznija je trkačica našeg vremena. Naime, njezini su privatni medicinski nalazi procurili u javnost,a iz njih je vidljivo da je njezina razina hormona znatno bliža minimalnoj muškoj količini (7.7 nmol/l) nego maksimalnoj ženskoj (1.79 nmol/l). Mnogi novinari, natjecatelji i članovi odbora zatražili su da joj se oduzmu sve nagrade. Mnoge su joj nagrade oduzete, a neke i naknadno vraćene zbog promjena u propisima. Caster se žalila sudskom tužbom na najnoviju odluku Odbora koja traži od svih natjecatelja s povišenom razinom testosterona da uzimaju lijekove koji bi smanjili njihovu razinu, no tužbu je izgubila.

Jednakost za sve

Odnos prema transrodnim osobama u sportu još je prilično nedefiniran. Mnoge takve osobe žele se natjecati u sportovima koje vole, ali su onemogućeni zbog svojih urođenih obilježja. Vrlo je teško regulirati takva natjecanja, a da se ne uništi već uspostavljeni balans među sportašima. Većinu sportova s razlogom dijelimo na muške i ženske kategorije, ne zbog diskriminacije, već zbog održavanja sportskog duha i pravednosti natjecanja za sve sudionike sportskih susreta. Bitno je također da se ne dopusti svakom sportašu sa slabom moralnom vodiljom, a željnog uspjeha da onemogući svim natjecateljima jednakost šansi u sportu, jer sport ipak mora biti jednak, za sve.

 

Viktor Ivandić

Fotografije preuzete: https://www.unreservedmedia.com, https://www.athleteally.org,   https://boropulse.com/

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code