Tema broja Transrodnost: pomaknimo granice

Bez osuda i diskriminacije ili mali rječnik transrodne terminologije

 

Pojam transrodnih osoba sve je češći u medijima, ali i svakodnevnom govoru. No, znamo li zapravo što podrazumijeva pojam transrodnosti? Znamo li koja je razlika između roda i spola, spolnog i rodnog identiteta?

Spolni i rodni identitet

Spolni identitet odnosi se na vlastitu identifikaciju u tjelesnom kontekstu spola: žena, muškarac, između, ili pak niti jedno. Rodni je identitet  osobni koncept spola, ne mora odgovarati društvenim očekivanjima, može se mijenjati. Ukratko, to je osobna identifikacija spola u okviru društva. Osim muškog i ženskog spola, postoje i interspolne i aseksualne osobe koje osjećaju pripadnost obama spolovima ili niti jednom.

Podjela transrodnih osoba

Također, postoji i podjela između transrodnih osoba. Najosnovnija je na trans muškarce (FTM – female to male) i trans žene (MTF – male to female). Sve te osobe sudjeluju u procesu prilagodbe spola te izražavaju naklonost k „suprotnom“ spolu. Mnogi od tih ljudi pate od rodne disforije, trajnog stresa, uznemirenosti i nezadovoljstva zbog osjećaja nepripadnosti svome biološkom spolu i rodnoj ulozi koja se vezuje uz biološki spol. Posljednji je korak postupka promjene spola operacija promjene spola, ili SRS.

Postupak tranzicije

Tranzicija spola događa se u tri faze. Najprije se obavlja psihijatrijska procjena, dijagnosticiranje i po potrebi psihoterapija koju provodi psihijatar. Može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Potrebne savjete osoba može dobiti tijekom cijele prilagodbe spola ili poslije od liječnika, psihologa ili LGBT udruga. Druga je faza hormonska terapija. Hormoni se uzimaju doživotno, a promjene koje nastaju su vidljive, jasne i trajne. Tijelo se fizički mijenja poprimajući oblik „suprotnog“ spola. Najkraće traje jednu godinu za trans muškarce, a tri za trans žene. Kirurški zahvati realiziraju se u trećoj fazi. Operacije se odvijaju od neophodnih do manje bitnijih. Poslije završetka svih operacija slijedi još jedan tretman intenzivne hormonske terapije te je poslije njih osoba u potpunosti promijenila spol.

Treba senzibilizirati društvo

Koristiti točne termine za transrodne osobe bitno je zbog prihvaćanja osoba takvih kakve jesu. Ova će se tematika zasigurno u budućnosti još više eksponirati kada transrodne osobe javno počnu dijeliti priče o svom životnom putu, no za to je potrebno senzibilizirati društvo kako bi se uklonile bilo kakve osude ili diskriminacija.

 

Napomena: Izrazi i procesi koji su objašnjeni u ovom članku preuzeti su iz stručnog rada dr. Mladena Kosanovića sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Isječci su iz stručne literature te izražavaju medicinsko mišljenje stručnjaka.

 

Viktor Ivandić

Ilustracija: Magdalena Samardžić

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code