Škola pod povećalom

Od zavičaja do europskih suradnji

Škola je odavno prestala biti mjesto gdje ćemo samo dobiti informacije koje moramo naučiti. Škola je prije svega mjesto koje će nas naučiti istražiti problem, proširiti vidike, uključiti nas u projekte koji aktualiziraju probleme naše zemlje pa i šire jer moramo postati aktivni članovi društva koji shvaćaju probleme svijeta u kojemu živimo, upozoriti na njih i truditi se učiniti svoj svijet mjestom koje je ugodno za življenje.
Upravo zato, ove smo se godine uključili u različite eTwinning projekte u nadi da smo napravili barem mali korak prema zadanim ciljevima.

Kako spriječiti suvremene migracije mladih iz Slavonije i Baranje
„Tko će za nas nešto mijenjati ako nećemo sami?“ – upitala nas je prof. Danijela Zekušić, voditeljica projekta o migracijama mladih koje su postale jedan od većih problema našega društva. Da bi se stvari počele mijenjati u Slavoniji i Baranji, uz otvaranje radnih mjesta, nužna je i promjena klime u društvu. Zato škole trebaju biti pokretač promjena kod mladih ljudi jer omogućuju školovanje za različita zanimanja: od poljoprivrede, obrtničkih zanimanja, preko ekonomske struke, ugostiteljske do gimnazijskih programa,a time ćemo postići i ostanak mladih u domovini.
Zato su učenici iz 3.a, 3.f, 3.i, 1.a i 1.h, pod vodstvom mentorica, profesorica Danijele Zekušić, Biljane Mikić, Tomislave Benić i Andrijane Nemet-Kosijer istraživali uzroke migracija mladih i tražili moguća rješenja koja će mladim ljudima pružiti nadu za ostanak u domovini. Razgovarali su s vlasnicima obiteljskih obrta, provodili ankete i izrađivali plakate koji su nastali kao rezultat samostalnih učeničkih istraživanja statističkih pokazatelja, ali i razmišljanja njihovih vršnjaka o temi iseljavanja. Partneri naše škole u ovome projektu bile su Srednja škola Isidora Kršnjavoga iz Našica, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskoga Broda i Gimnazija Vukovar.

Razvoj gospodarstva i zaštita okoliša – nekad i danas
Još jedan projekt s aktualnom tematikom nastao je u suradnji sa Srednjom školom Isidora Kršnjavoga u Našicama. Razvoj gospodarstva važan je čimbenik bez kojega društvo ne može napredovati, no razmišljamo li pri tom koliki je utjecaj gospodarskih djelatnosti na okoliš. Upravo zato učenici su vrednovali razvoj tehnologije i izume koji su unaprijedili gospodarski razvoj, ali su i prijetnja okolišu. Potrebno je educirati učenike kako svi skupa moramo biti odgovorniji u zaštiti okoliša. Primjerice, racionalno gospodariti vodom, električnom energijom, recikliranjem otpada. U ovom su projektu sudjelovali učenici 1. c i 3. b razreda pod vodstvom profesorica D. Zekušić, T. Benić i Katarine Marcikić, a istražujući gospodarske grane, učenici su imali priliku upoznati se s već izumrlim zanatima poput kovača, izrade kožuha, ali i suvremene tehnologije kao što su uporaba električnog automobila i ili grijanje na solarne panele.

EPAS EUROPE DAY 2021 – United In Diversity
Projekt je suradnja sedam škola ambasadorica Europskog parlamenta iz Austrije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Portugala i Švedske s ciljem obilježavanja Dana Europe 2021. godine. Svaka od sedam škola predstavljena je s jednim (ili više) mentora (ambasadora seniora) te od 10 do 30 ambasadora juniora, a osnivačica i koordinatorica projekta je profesorica Marina Cvijić. Učenici su bili podijeljeni u devet skupina ovisno o temi koju su odabrali za istraživanje – tradicije, hrana i piće, obrazovanje, slobodno vrijeme, stereotipi, znamenitosti, nacionalni simboli, povijest te budućnost Europe. Učenici su na temelju istraživanja svoje teme na zajedničkom Discord kanalu komunicirali s vršnjacima iz drugih zemalja isključivo na engleskom jeziku te zajedno izrađivali digitalne plakate. Tijekom istraživanja poboljšali su komunikaciju na engleskom jeziku, naučili nešto novo o nekim zemljama Europske unije, poboljšali digitalne vještine kao i toleranciju na različitosti te skupni rad. Svi učenički radovi objedinjeni su u projektnom videu koji je izradio Tomo Mihelčić iz 1. e razreda.
Glavni projektni događaj održan je u čast Dana Europe, 7. svibnja, putem Zoom konferencije na kojoj je bilo 100 sudionika, a ostali su događaj pratili uživo na Facebook stranici GMM EPAS. Na konferenciji su mentori i učenici predstavili projekt i njegove rezultate, podijelili dojmove, a počasni gosti su na početku pozdravili projekt i pohvalili inicijativu te poželjeli svima sretan Dan Europe. Među počasnim gostima bili su: Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Violeta Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj; Andrea Lővei , voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Mađarskoj; Frank Piplat, voditelj Ureda Europskog parlamenta u Austriji; Isabel Baltazarr, koordinatorica EPAS programa u Portugalu; Marta Ribele, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Latviji; Egidijus Zaikauskas, član Predstavništva Europske komisije u Litvi; Kristin Björk, project managerica u Europe Direct uredu u Fyrbodalu u Švedskoj te Iva Perić iz Europe Directa u Slavonskom Brodu.

Tekst je nastao u suradnji učenika trećih razreda koji sudjeluju u projektu

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code