Recenzije

Najveći dar i najveće prokletstvo

Štetan utjecaj mobitela

Jesu li mobiteli nužni ili su postali smetnja u našem svakodnevnom životu? Pokušajte pronaći odgovor u inspirativnom javnom govoru Ivana Opačka, učenika 2. a  razreda.

 

Zbog njih smo postali ovisni robovi, pružaju nam stvarnost u kojoj nam nitko ne treba, gdje ne moramo misliti, gdje sati prolaze kao minute, a minute kao sekunde.

Ova ovdje naprava uzrok je naše vrlo vjerojatne propasti! Mobiteli su najveći dar i najveće prokletstvo koje je moglo zadesiti našu mladu generaciju. Oni su za nas učinili mnogo toga, i dalje čine i vjerojatno će i nastaviti činiti. Mobiteli nam pružaju brojne usluge i aktivnosti, daju nam sve znanje ovoga svijeta i njegovu povijest te nam, također, omogućuju odlazak u dimenziju u kojoj nam nitko ne treba i gdje smo izolirani od drugih. Mobiteli mnogo toga čine za nas i možda je nama sve to primamljivo i privlačno, ali to su ništa više nego obične gluposti i distrakcije koje uništavaju nas same!

Mobiteli svojim djelovanjem uništavaju jedan od najvažnijih elemenata unutar našeg života, a to je pažnja, odnosno sposobnost koncentracije i pravilnoga rada. Ta je, da tako kažem, droga ušla u naše živote i nametnuta nam je zbog napretka društva pa su zbog toga mobiteli dio nas. Danas, kada učimo ili kada radimo, imamo potrebu uzeti mobitel. Kada smo u školi ili na poslu, imamo potrebu uzeti mobitel.  Kada smo vani s prijateljima ili u društvu obitelji, imamo potrebu uzeti mobitel. Zbog njih smo postali ovisni robovi, pružaju nam stvarnost u kojoj nam nitko ne treba, gdje ne moramo misliti, gdje sati prolaze kao minute, a minute kao sekunde. Ne možemo se više fokusirati na sebe i svoje ciljeve, ne možemo više biti sami sa sobom i sa svojim mislima u praznini dosade jer smo roboti programirani da uzmemo mobitel kako bi nam odvukao pažnju. Zbog njih gubimo dragocjeno vrijeme koje bismo mogli trošiti radeći na sebi i provodeći vrijeme sa svojim najmilijima.

Ja stojim ovdje pred vama, moji vršnjaci, i govorim o ovome problemu znajući da sam jednako kriv u korištenju ove droge kao i svi vi u ovoj prostoriji. No, ono što je drugačije je to što sam ja shvatio da su nas mobiteli samo u malim mjerama opametili i unaprijedili, a da su nam zbog toga oduzeli mnogo više. Učinili su nas glupljima, slabijima, onesposobili su nas te se zbog njih ne možemo razvijati u određenim aspektima našega života koji su nam potrebni za prelazak u zrele i odrasle ljude.

Ja vas volim i molim vas da se potrudite oduprijeti ovoj ovisnosti i pokušate ju izbaciti iz svojeg života. Ne smijemo dopustiti da nas ova ovisnost, ovaj prokleti dar kontrolira. Moramo postati gospodari svoje pažnje, svojeg vremena i svojega života. Jedino tako možemo napredovati i postati bolje verzije sebe, bolji ljudi!

 

 

Ivan Opačak, 2.a

LEAVE A RESPONSE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code